IP НОВОСТИ & КУЛТУРА

IP - НОВОСТИ

23-ти АПРИЛ: ДЕН НА КНИГАТА И АВТОРСКИТЕ ПРАВА - УНЕСКО

image163

 Обединетите Нации, на конференцијата во Париз, 1995 г.,  го прогласија 23 Април за  симболичен ден на книгата и авторските права. Секоја година по еден град од светот се избира за град на книгата. За 2018 г., тоа е  Атина. Датумот е избран според денот на смртта на значајните писатели како Cervantes, Shakespeare  и Inca Garcilaso de la Vega,  што се совпаѓа, исто така, и со  денот на раѓањето односно  смртта и на писетелите Maurice Druon, Haldor K.Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla и Manuel Mejía Vallejo. ... Повеќе на следниот линк:  https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday

26-ти АПРИЛ: ДЕН НА ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА СОПСТВЕНОСТ - WIPO

Patentcentar-IP News - IP Новости

Секоја година на 26 Април се одбележува денот на интелектуалната сопственост. Оваа година тој е посветен на спортот под мотото "ДОСТИГНИ ГО ЗЛАТОТО" (Reach for Gold) со идејата да се обрне внимание на иновациите и креативноста кои го поттикнуваат и поддржуваат спортот и неговиот развој. Повеќе за ова на линкот: https://www.wipo.int/ip-outreach/en/ipday/ 

image164

Од 21.12.2018 година, Државниот завод за индустриска сопственост на Македонија ги направи достапни податоцитe за трговски марки и индустриски дизајн во алатките за пребарување на Global Brand  и Global Design Database на WIPO. Со тоа имате пристап и информации на повеќе од 37.2 милиони трговски марки и  повеќе од 5.3 милиони индустриски дизајни...

ЗНАЧАЈНИ ИНОВАЦИИ НА МАКЕДОНСКИ ИНОВАТОРИ

Patentcentar-IP News-IP Новости

Нашата реномирана компанија МИКРОСАМ Прилеп,  на 21.01.2019 г., се стекна со патент, во германскиот завод за патенти, за вонредно сложено и тешко техничко решение во светот на роботиката и автоматиката. Повеке информации на линкот: https://register.dpma.de/DPMAregister/pat/register#position10 

2018-та, РЕКОРДНА ГОДИНА ВО МЕЃУНАРОДНАТА ЗАШТИТА НА ПРАВА ОД ИНДУСТРИСКА СОПСТВЕНОСТ

image165

Светската организација за интелектуална сопственост објави дека 2018-та година е рекордна во историјата според бројот на меѓународните апликации/пријави за регистрација на патени (253.000), односно на трговски марки (61,200), како  и на индустриски дизајн (5400). Повеќе од половина апликации се поднесени од Кина, Јужна Кореа и Индија. Најголем број на апликации за патенти има поднесено кинеската компанија Huawei Technologies, со рекордни 5,405 пријави. По неа следи јапонската Mitsubishi Electric Corp.  со 2812, па Intel Corp.  со 2,499 патентни пријави.

КАНАДА СЕ ПРИКЛУЧИ КОН МАДРИДСКИОТ СИСТЕМ НА ТРГОВСКИ МАРКИ

image166

Канада, една од најголемите економии во светот, на 18 Март 2019 год., се приклучи кон Мадридскиот систем на меѓународна заштита на трговските марки, вклучувајќи го и Ничанскиот протокол за меѓународната класификација на производи и услуги. Со тоа, бројот на земји во кои може да се поднесе меѓународна апликација/пријава за регистрација на трговска марка, порасна на 120. Спогодбата за пристап на Канада кон Мадрскиот протокол стапува на сила на 17 Јуни 2019 година.

К У Л Т У Р А

КУЛТУРАТА Е, ВСУШНОСТ, ИСТОРИЈАТА НА ЕДНА НАЦИЈА...

Институт за национална историја - Патентцентар АД Скопје - Култура

ИНСТИТУТ ЗА НАЦИОНАЛНА ИСТОРИЈА

Посетете ја веб-страницата на

 Институтот за Национална Историја

 и информирајте се за активностите 

на овој наш чувар на културата...

ИНститут за национална историја...

ТЕАТАР...

ТЕАТАР ВОЈДАН ЧЕРНОДРИНСКИ - Прилеп

Репертоар на театарот...

ТЕАТАР ЈОРДАН Х.К. ЏИНОТ - Велес

репертоар на Јордан Х.К.Џинот...
image167

ЕДНАШ СВЕТ ИЗГРАДИВ...

ТЕАТАР ЗА ДЕЦА И МЛАДИНИЦИ - СКОПЈЕ

image168

ЗЕМЈА ВО КОЈА НЕ СЕ СТИГНУВА

image169

МАЧОРОТ ВО ЧИЗМИ

репертоар на театарот

НАРОДЕН ТЕАТАР ШТИП

Репертоар театар штип...

МУЗИКА...

./.

Patentcentar-Култура

Влатко и Загребската Филхармонија, Хрватска, Лисински, Загреб...

05.04.2019

ВЛАТКО: инфо-настапи-концерти

ВЛАТКО СТЕФАНОВСКИ

image170

Влатко и Теодосиј Спасов на 30.03.2019 / Благоевград

  BLUES & JAZZ FESTIVAL

./.

image171

Од настапот на Влатко и Јан на Златна Буба Мара 2019...

влатко & јан - видео...

ОД ПОСЛЕДНИОТ АЛБУМ НА КАЛИОПИ...


Следете ги активностите на Калиопи во музичката поп-култура во Македонија, а и низ просторите на Балканот... 


FACEBOOK...   INSTAGRAM ...   YOUTUBE...

TWITTER...    iTunes...

Patentcentar-IP News-Култура

На 8-Март 2019 ОГО и ГРАДСКИ ОРКЕСТАР се претставија со  инспиративен концерт МАЉЧИКИ во чест на ВЛАДА ДИВЉАН во МНТ пред преполна сала од, исто така, инспиративна публика... 

ОГО И ГРАДСКИ ОРКЕСТАР...

Patentcentar-IP News-Кулутура


Веројатно за прв пат во Македонија, 3D плакат од музичката претстава на ОГО и ГРАДСКИ ОРКЕСТАР, "добро појачани" со нашиот познат автор и актер СЕНКО ВЕЛИНОВ...следува аудио и видео издание на овој  извонреден културен настан...

АУДИО-ВИЗУЕЛНА УМЕТНОСТ...

ФЧЕРАШНИ НОВОСТИ...ХУМОР, САТИРА... 

КУЛТУРАЛНА И СОЦИЈАЛНА КРИТИКА 

НА ОРИГИНАЛЕН НАЧИН...

ПОВЕЌЕ....
image172

ЛИКОВНА УМЕТНОСТ

Избор од ликовната изложба ДЛАБОЧИНА

на 

АНИТА ОГЊАНОВСКА

Фото Галерија

IP & КУЛТУРА: КОРИСНИ ЛИНКОВИ

image173
image174
image175
image176
image177
image178
image179
image180
image181
image182
image183
image184
image185